Blog

Interview wat Patrick Kicken met mij maakte voor de portrettengallerij van www.nondualisme.nl .

Hierin komt bijna mijn hele spirituele ontwikkeling aan bod.

https://youtu.be/wBm2YX6WuBg

7 mei 2015 Mijn persoonlijke verhaal over The Artist's Way

boek1

The Artists Way,

A Spiritual Path to Higher Creativity, van Julia Cameron.Vind je Inspiratie is de Nederlandse ondertitel.Al 17 jaar schrijf ik elke dag Morning Pages, oftewel ochtendpaginas. Een instrument van The Artists Way.

Al die jaren heb ik bijna geen dag overgeslagen.Dit heeft niets met discipline te maken. Het is een levensbehoefte geworden.

Het boek betekende een ommekeer in mijn leven.Ik zat als alleenstaande moeder met een dochter van drie in een soort midlifecrises en het boek gaf mij weer hoop.Ik deed alle oefeningen, schreef zoals er van je verwacht wordt elke ochtend direct na het opstaan mijn ochtendpaginas - in het begin nog op kleine schriftblaadjes - en later op de 3 A4 kantjes die het moesten zijn.Ik moest die tijd voor mijzelf wel claimen - Mijn dochter vond het in het begin wel moeilijk om mij die ruimte te geven-.Nu eist ze zelf vaak haar ruimte op. Ik ervaarde het al snel als de levensruimte die ik voor mijzelf nodig had.

Alles kwam op dat papier zo snel als ik dacht en ik ging weer leven.

De ochtendpaginas waren en zijn mijn momenten van puur contact met mijzelf en werken op die manier ook als meditatie. Niets blijft er verborgen waardoor ik vrij in het leven sta. Door alles wat je in je hoofd hebt op papier te zetten ontstaat de ruimte voor creativiteit en ook de diepere inzichten. En na weken of jaren zeuren over dezelfde onderwerpen ga je er toch echt wel wat aan doen.Het boek gaf mij o.a. het inzicht dat ik voelde als een kunstenaar en ik ging mijzelf daarin serieus nemen. Ik gaf al zangcursussen en over the artists way praten was voor mijzelf en anderen enorm inspirerend. Ik dacht dit moet je in een groep doen en omdat ik nog niet klaar was met het boek wist ik niet dat Julia Cameron dit ook beoogde met deze methode. Er stond achterin het boek een beschrijving van hoe je dit kunt doen. Aangezien Julia Cameron de inspiratie hiervoor uit de 12 stappenprogramma traditie putte, begreep ik haar opzet en ben begonnen ook vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werkster en eigen ervaring met de twaalfstappen programma's deze groepen te geven. Ik was toen nog de eerste in Nederland. Ik ben altijd haar idee over hoe de groep eruit zou moeten zien blijven respecteren en volgen omdat ik ook merkte dat dit goed werkt.

Het resultaat voor mijzelf en de groepen waren magisch.

Iedereen die het proces volgt zoals het bedoelt is ontdekt wat hij of zij wil, gaat creatiever leven, overstijgt blokkades om dit ook daadwerkelijk neer te zetten en komt al voor het eind of precies aan het eind van de cursus uit bij de doelen of wensen die vanaf de eerste les zijn gesteld.

Ik zelf ervaarde dit ook elke keer weer. Alles wat ik tegen kwam in mijn spirituele of creatieve leven las ik elke keer weer in het boek. Mijn doelen waren hoog en ik kon elke keer weer ervaren dat het uiteindelijk om het proces gaat van doen en niet het resultaat. Immers alleen in het nu ervaren we wat het is om te scheppen en niet in ons hoofd in de toekomst. Je kan dit proces blijven doen , het is zoals Julia Cameron het zelf zegt , een spiraalvormig pad omhoog, met elke keer andere uitzichten.

Ik heb het boek misschien wel dertig keer gelezen en doorgenomen en elke keer was het nieuw en vroegen andere gezichtspunten de aandacht. Ik heb de concerten die ik heb gegeven er aan te danken en het proces van overgave wordt er door verdiept.

In het boek staat alles beschreven wat iemand tegenkomt die creatiever wil leven.

Wat je blokkeert en juist op weg helpt, het proces van in jezelf te gaan geloven, de innerlijke criticus voorbij te gaan, jezelf beschermen tegen kritiek van geblokkeerde kunstenaars en zoveel meer. In het vervolg boek Walking in this World bespreekt ze ook al die zaken die je tegenkomt als je als kunstenaar werkt.

Het inzicht dat we pas gelukkig zijn als we scheppen in wat voor vorm dan ook werd voor mij ook zonneklaar en het diepe besef van onszelf als de schepper is een proces op zich wat hier onlosmakelijk mee verbonden is

Het spirituele aspect van de cursus is voor mij ook altijd de tweede peiler geweest waardoor het boek voor mij zo interessant is. Geen spirituele leer verteld zo uitgebreid over het creatieve proces.

Het boek heeft niet voor niets in de Amerikaanse versie als ondertitel: A Spiritual path to Higher Creativity.

Julia Cameron heeft een puur genspireerd boek geschreven vanuit de diepste Bron.

De Creatieve bron, de bron van alles, waardoor dit boek voor een ieder die zich volledig wil ontplooien een hulp is.

In de eerste les van de cursus maken we altijd en voorstelling van wat je wilt bereiken in die twaalf weken. Naast dat ik altijd mijn doelen had op creatief vlak was het spirituele aspect voor mij net zo belangrijk. De afgelopen twee jaar heb ik de cursus niet gegeven omdat dit proces zich zo heeft verdiept dat ik al mijn eigen creatieve verlangens die nog met het ego te maken hadden even opzij heb moeten zetten om open te staan voor wat mijn schepper in mijzelf echt voor mij wil. Ik kreeg zelfs een stembandverlamming en dreigde mijn gezichtsveld te verliezen waardoor ik nog sterker kon ervaren dat het allerdiepste geluk toch van binnen zit en ik ook alles werkelijk kon loslaten.

En toen was daar het echte diepste ontwaken zo simpel als maar kan.

Ik had eindelijk het "koninkrijk Gods", van binnen, totaal gevonden en omarmd en sinsdien kan ik weer vrijelijk scheppen puur door mij te laten leiden en zonder werkelijk vastomlijnd plan.

Ik kan nog steeds niet zingen als er voor maar de spirituele droom - die steeds sterker werd ook door het proces van mijn zangcarriere die niet ging zoals ik had gehoopt - is uitgekomen.

Ik laat mij nu nog veel meer leiden in alles wat ik doe.

Meer dan twintig jaar geleden hoorde ik dat ik een boek zou gaan schrijven over liefde en daar laat ik mij nu in leiden en zie wel of dit er ook daadwerkelijk komt.Ik heb de afgelopen jaren bijna dagelijks stukjes geschreven na de ochtendpagina's over het ontwakingsproces.Ik plaats nu af en toe stukjes op mijn facebookpaginaLeven vanuit de Bron

Julia Cameron schreef ookThe Right to Write, an Invitation and Initiation into the writing Life een boek voor diegenenen die graag schrijven of willen schrijven. Veel van de oefeningen en opdrachten van The Artist"s Way komen hier weer terug, aangevuld met nieuw materiaal.

Net zo zeer als dat alle mensen volgens Julia Cameron kunstenaars zijn,is het haar overtuiging dat we allemaal schrijvers kunnen zijn omdat we ons eigen verhaal te vertellen hebben en het recht hebben om dit ook dadwereklijk te doen. Het schrijversschap hoeven we niet alleen toe te dichten aan de zogenaamd echt goede schrijvers.

In het Nederlands heet dit boekJe Leven Schrijven met als ondertitel: Een meditatieve weg naar zelfkennis.

Ik las dit boek en deed de oefeningen ook al jaren geleden en het heeft mij gestimuleerd om mijn wens om te schrijven ook serieus te nemen als mijn medium , naast het zingen, om mijn verhaal te vertellen.

Nu ik zelf weer bezig ben met schilderen, opnieuw kunnen zingen en schrijven besef ik weer hoe TAW en de andere boeken van JUlia Cameron mijn leven hebben gevormd en zal de cursussen weer gaan aanbieden in September. Dit keer ook met een aparte cursus in combinatie met je Leven Schrijven..

Om te laten zien hoe het kan stromen wanneer we een idee hebben - wat in TAW als synchroniciteit wordt benoemd, werd ik benaderd door Schrijven Magazine, om een artikel te schrijven over de methode van Julia Cameron in hun zomernummer waarin ook de methode van Nathalie Goldberg en Robert Mckee, worden beschreven . En om een korte introductie workshop te geven op 12 september in Scheltema, de boekwinkel in Amsterdam (verhuisd naar het Rokin 9). Er zullen in die week alerlei workshops worden aangeboden.Misschien geef ik ook nog een avondworkshop.

Ik ben blij dat ik The Artists Way weer aanbied in september 2015 en ook de combinatie met Je Leven Schrijven en zo weer getuige mag zijn , van de innerlijke inspiratie en het prachtige proces bij mijzelf en anderen.

The Artists Way en Je Leven Schrijven van Julia Cameron

Josephina

juni 2015

Alsof het niet al lang genoeg is. Hier nog een stuk over de fameuze ochtendpagina's, Morning pages.

tool The Morning pages, Ochtendpaginas

Wat zijn ochtendpaginas? Het zijn drie A4 kantjes die elke ochtend direct na het ontwaken als vriend klaarliggen om tegen te praten en volgeschreven mogen en zelfs moeten worden met de hand.

Het is - voor de meeste mensen - in het begin niet zo makkelijk om deze blanco blaadjes vol te schrijven maar geloof me - iedereen is er toe in staat - en vooral niet-schrijvers in het begin.

Ze zijn ook in eerste instantie niet als echt schrijven of al helemaal niet als mooi schrijven bedoeld. Het is het beste instrument om alles wat er in je hoofd rondspookt als je s ochtends wakker wordt te spuien .

Meer hoef je niet te doen. Je hoeft echt niet te kunnen schrijven, spelling is geen enkel probleem en hoe je zinnen opbouwt ook niet. Het gaat om het van je af praten van alles wat zich maar aandient. De achtergrond hiervan is dat alle ruis in je hoofd tussen jou en je creativiteit in .staat.

De drie paginas zijn ook niet willekeurig. Het zijn er net genoeg om tot conclusies te komen en niet teveel om tegen op te gaan zien. Het is tenslotte een proces voor elke dag. Weet je niks te schrijven, zeg je dat en blijf je het herhalen totdat er weer wat komt.

Voor elk creatief proces zijn de ochtendpaginas een enorm hulpmiddel.

Julia Cameron beschrijft in haar boek : Je leven Schrijven hoe ze zelf ochtend, middag en avondpaginas schrijft tussen alle andere werkzaamheden in en zo tot haar belangrijke oeuvre is gekomen en komt.

Als je altijd al hebt willen schrijven en niet weet hoe, is dit een uitstekend begin. Nogmaals het is niet alleen voor schrijvers. Maar als je graag wilt schrijven, al schrijft of geblokkeerd bent in het schrijven of in wat dan ook , zal dit proces van ochtendpaginas schrijven je absoluut helpen.

In de 15 jaar dat ik The Artists Way heb gegeven heb ik diverse schrijvers meegemaakt waarbij de ochtendpaginas een uitstekend dan wel een essentieel hulpmiddel werd om te kunnen schrijven. Een romanschrijver zat geblokkeerd te wachten totdat hij weer zou kunnen schrijven en na een tijdje bezig te zijn geweest met de ochtendpaginas vloeide de stroom weer en schreef hij zijn volgende roman. Een andere cursiste die al schrijfster was maar nog nooit een boek had geschreven schrijft nog steeds ochtendpaginas en heeft er haar eerste boek aan te danken. Haar verslag staat op mijn website. Andere hebben schrijfbureaus opgezet , blogs geschreven, artikelen gepubliceerd en websites eindelijk af gekregen. Er is maar een keer iemand geweest die ze niet kon schrijven omdat ze de beerput ,die ze vermoedde , niet wilde opengooien en zo begon ze - om toch op de pagina te blijven hierop te tekenen! Ze wist niet eens dat ze het kon en na een paar maanden bezocht ik haar eerste expositie. Dat gold voor meerdere beeldende kunstenaars.

Het proces van ochtendpaginas helpt je ook echt uit te zoeken wat je nu wilt. Het blijven zwoegen in een baan bijvoorbeeld die je echt niet meer leuk vindt wordt steeds duidelijker door het schrijven en zo worden er uiteindelijk stappen gezet om hier iets aan te veranderen en te gaan doen wat je echt wilt. Het is niet voor niets dat er over de ochtendpaginas niet onderhandelt wordt zoals Julia Cameron dit zegt. Wil je werkelijk uitkomen bij wat jou echt gelukkig kan maken of maakt zal je ze moeten schrijven.

Mijn ervaring met cursisten is ook dat degene die ze trouw schreven na de twaalf weken uitkwamen bij wat ze echt wilden.

Ik zelf schrijf nu al ruim 17 jaar ochtendpaginas. Ze werkte voor mij in de ochtend beter dan mediteren omdat de gedachten die ik toch niet kan stoppen gekanaliseerd worden en er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt door ze op te schrijven al is het alleen maar om mij ervan te bevrijden.

chrijf je de hele tijd over een zelfde probleem ga je oplossingen bedenken of krijg je die als vanzelf aangereikt.

Door het schrijven van ochtendpaginas luister je naar jezelf maar maakt tegelijkertijd ruimte vrij om de stem van je inspiratie te laten spreken. Dit gebeurt bij het schrijven van ochtendpaginas.

Alles wat ik schrijf ontstaat door de ochtendpaginas en zo is het ook voor Julia Cameron en de miljoenen andere die haar methode hebben gevolgd en zullen volgen.

Ik heb eens ergens gehoord dat de BBC de ochtendpaginas gebruikt voor haar personeel.

Als je niet alleen woont is dat ene moment voor jezelf zo belangrijk om te hebben. Al zal je deze tijd voor jezelf vaak eerst moeten veroveren. Aangezien je een prettiger mens wordt om mee te leven zullen je huisgenoten dit uiteindelijk wel respecteren.

Voor mij heeft het schrijven van ochtendpaginas niets met discipline te maken.

Misschien was het dat helemaal in het begin maar zodra ik de effecten voor mijzelf had ondergaan werd het belangrijker dan wat dan ook. Ochtendpaginas werden nooit meer overgeslagen ook niet als ik een vliegtuig moest halen om 6 uur ochtends dan werd de wekker toch net een kwartier eerder gezet om even te kunnen schrijven. Ik had dit nodig als zuurstof om te kunnen leven. Nu pas sinds enkele maanden laat ik mijn ontspanningsmeditatie vaak voor de ochtendpaginas komen . Daarvoor waren de paginas mijn meditatie. Ik kan nu de mooie inzichten opgedaan tijdens mijn meditaties weer verwerken in de ochtendpaginas.

Het is heerlijk om ongegeneerd te kunnen zeuren over de pijntjes kwetsuren en problemen , niets is te erg. Ik heb mijzelf totaal leren kennen , heb geen enkel geheim voor mijzelf . Het is ook heerlijk voor mij en mijn vriendinnen dat ik ze niet voor elke excusez le mot, poep en scheet , hoef te bellen.

De ochtendpaginas worden je trouwste vriend die altijd beschikbaar is. Ik zal mijn lofzang over de ochtendpaginas nu zo beindigen.

De laatste jaren schrijf ik veel meer dan ochtendpaginas maar meestal aansluitend en begin nu te erkennen wat Julia Cameron in Je leven schrijven zegt. We mogen allemaal schrijvers zijn omdat we ons verhaal te vertellen hebben. Ik kijk er naar uit om weer groepen te geven en deze geweldige methode te delen.

In september start er een Artists Way en Een Je Leven Schrijven cursus en zie ik sommigen van jullie misschien aan de schrijftafel.

Josephina Vrijdaghs

Kerstboodschap 25 december 2014

Terug naar de Bron

De geboorte van Christus symboliseert onze eigen geboorte.

We zijn allemaal Christus, die tijdens zijn leven tot de ontdekking kwam dat God, niet alleen zijn symbolische vader buiten hem was, maar dat hij en God een waren. Als we geboren worden als mens vergeten we dat ons Zelf, datzelfde goddelijke bewustzijn is, de Bron van waaruit alles ontstaat en we een zijn met dit bewustzijn. We leven als mensen afgescheiden vn deze warheid en blijven bewust of onbewust altijd op zoek naar deze ware identiteit. De enige die ons werkelijk vrede, geluk en verlichting kan geven.

Het leven in afscheiding is de nachtmerie of droom waar we met zijn allen in verstrikt zijn geraakt maar waar we gelukkig uit kunnen ontwaken.

Pas als we doordrongen zijn van wie we werkelijk zijn, wakker worden, en de Bron die we werkelijk zijn, namelijk liefde , stilte, rust en gelukzaligheid gaan ervaren, kunnen we deze waarheid ook gaan leven.

20 augustus 2013

Woorden als kunst

Woorden kunnen zijn als muziek.

Verbeelding vrijgelaten voor interpretatie

aangeraakt door de resonantie van herkenning

verstild in de diepte van de geest,

kunnen zij ons doen ontwaken uit de dorheid van de misvatting

van een ogenschijnlijk nauwe weg van leven naar dood.

Ons hart kan opengaan en zingen

tonen klinken met het onzichtbare voelen en

de zichtbare schoonheid en grootsheid om ons heen.

Ontluiken een verlangen om te delen om samen te voelen n met de ander en het geheel.

Woorden kunnen dat net als muziek en beeldende kunst.

Wat me doet denken aan The Artist's Way

10mei 2013

Wat is vrijheid?

Vrijheid is weten dat we bewustzijn zijn en niet alleen de persoonlijkheid.
Het is ervaren en aanvaarden dat alles wat er gebeurt precies passend is voor ons op het juiste moment en hier rust in vinden. En om hier juist in mee te gaan in plaats van ons te verzetten.

Het is meegaan met de beweging die wordt ingegeven door onze ademhaling.

De ademhaling regelen we niet zelf. Wij bepalen niet zelf of iemand geboren wordt en als we zelf niet ingrijpen door zelfdoding is het ook niet aan ons,als persoon, wanneer het leven stopt.Elk moment dat we ademen stroomt het bewustzijn door ons heen.

Bevrijding ervaren we als we diep in deze ervaring en wetenschap doordringen en daarmee beseffen dat we ons leven ook niet echt bepalen. Door ons over te geven aan ons Bewustzijn en te weten en ervaren dat we het niet alleen als persoon hoeven te doen en juist worden gesterkt door ons bewustzijn ervaren we vrijheid in alles wat we doen en ondernemen. De uitkomst is niet aan ons.

We kunnen het vergelijken met het opwinden van speelgoed. Door de overgave aan ons hogere bewustzijn winden we ons weer op en gaan we de juistekoers.We moeten ons elke keer weer opwinden overgeven- willen we op koers blijven.

Vrijheid is beseffen dat we uit onszelf , onze persoonlijkheid , niets zijn en vanuit Bewustzijn alles.

Mijn vrijheid bestaat uit het weten dat ik me elk moment van de dag kan instellen door even rustig te ademhalen en laten leiden naar mijn hoogste doel.Ikkan mij openstellen en laten inspireren door mijn hogere bewustzijn. De uitkomst is niet aan mij.

Josephina

Wake-up call en kerst- en Nieuwjaarswens


VOOR 21 -12- 2012 en 2013

2012 was het jaar waarin we tot bewustzijn konden en nog kunnen komen. Tegelijkertijd is er geen tijdin de eeuwigheid van hetbewustzijn, onze ware kern is er altijd. Dit jaar was bij uitstek de gelegenheid , zeker voor mij , om steeds dieper door te dringen in wat het betekent om te ontwaken. De wereld vergaat niet.De wereld zoals we die dagelijks in afgescheiden van onze kernervaren vergaat hopelijk wel.We worden geboren en raken daardoor afgescheiden van onze bron, onze goddelijke essentie.We leven om weer te ontwaken.De opdracht van het leven- in ieder geval dat van mij-is te ontwaken uit de droom van ons leven in de persoonlijkheid. Het is net als bij het ontwaken uit een droom wanneer je ontdekt:het was maar en droom. Zo kunnen we ook ontwaken in dit leven en ontdekken dat het maar een droom of nachtmerrie was en ons herinneren wie we ook zijn. Onze werkelijkheid is bewustzijn een onmetelijke scheppende stralende liefdeskracht die elke voorstelling te boven gaat.We mogen stoppen met dromen over maar een halve waarheid. We zijn ook een persoonlijkheid, deze mag steeds weer opgaan in bewustzijn. Elke dag opnieuw kunnen we wakker worden en leven vanuit dit bewustzijn.Om dit in onszelf en in iedereen te weten en te zien is de uitdaging en geeft zoveel vreugde.

MIJN WENS VOOR MIJZELF EN IEDEREEN VOOR 2013 IS OM ELKE DAG IN HET NIEUWE JAAR TE ONTWAKEN IN BEWUSTZIJN EN VAN HIERUIT TE LEVEN.

Ik denk dat dit het einde van de wereld van 2012 betekent. Deze kans die steeds dichterbij is gekomen om te ontwaken voor iedereen in de wereld In ieder geval is dat voor mij opgegaan dit jaar.

Ik wens een ieder heerlijke fijne, liefdevolle en warme dagen toe en voor het nieuwe jaar in dit droomleven elke dag weer een beetje meer ontwaken in gezondheid en geluk en echte liefde.

Josephina

"When I let go of what I am, I become what I might be." -- Lao Tzu

23 december 2012

Het licht van bewustzijn overwint de duisternis.

De uiterlijke crisis in de wereld wordt door velen ook van binnen gevoeld.

Of is het net andersom? Weerspiegelt de crisis onze innerlijke gemoedstoestanden en wordt het leven afgescheiden van onze bron steeds onverdraaglijker?

Met onze persoonlijkheid kunnen we ons af en toe depressief, angstig, onzeker, ontmoedigd, ongelukkig of zelfs wanhopig voelen . Als alles goed lijkt te gaan en we liefde voelen lijkt alles juist mooi en heerlijk.

We kennen alle gemoedstoestanden min of meer wel en dragen ook alle tegenstellingen zoals liefde en haat en goed en kwaad in verschillende gradaties in ons.

Uiteindelijk vinden zij een rustpunt in ons bewustzijn in het moment.

Stil staan bij wie we werkelijk zijn onder al onze gevoelens geeft pas echt rust.

Het is de bron waaruit we kunnen laven zodat we weer verder kunnen met nieuwe energie en kracht.

We brengen de duisternis naar het licht en kunnen zo telkens weer opnieuw geboren worden in eenheid; persoonlijkheid en bewustzijn als n geheel.

Dat het komende jaar - dag aan dag - ons bewustzijn , het spel van het licht en donker met de persoonlijkheid , mag winnen. Dat ze deze mag verlichten opdat we als lichtstralen vol kracht, liefde , passie en creativiteit kunnen meehelpen om deze wereld te verlichten.

Dit is mijn kerst en nieuwjaarswens voor ons allemaal.

In eenheid en gedachten bij iedereen alle liefs , gezondheid en licht toegewenst,

Josephina

12 oktober

We zijn pas echt gelukkig als we ons volledig kunnen laten leiden door onze hogere essentie, hogere bewustzijn of God in ons en vertrouwen dat alles wat er gebeurt voor ons hogere goed is.

We zijn meestal gewend om alles op eigen kracht te doen.

Als dan het gewenste resultaat uitblijft voelen we ons weer onzeker of zelfs ongelukkig en denken dat we falen.

Of het idee nou vanuit onze persoonlijkheid of onze essentie komt,

voor de uitvoering hiervan steunen we meestal weer op onze eigen kracht.

De kunst is juist om alles wat we doen vanuit onze essentie te laten ontstaan en ook de uitvoering hiervan, hieraan over te geven.

We kunnen het hogere plan voor ons niet van tevoren weten.

Door onze wensen en handelingen volledig over te geven aan onze hogere essentie en erop te vertrouwen dat alles wat ons gebeurt voor ons hogere goed is, kunnen we loslaten en werkelijk gelukkig zijn.

Vandaag laat ik alles vanuit mijn essentie ontstaan en laat me hierdoor leiden en vertrouw dat alles voor mijn hogere doel wordt uitgewerkt.

Josephina Vrijdaghs

Wie zijn we werkelijk en wat is onze essentie?

Wie we werkelijk zijn in dit leven is een synthese tussen onze persoonlijkheid, ons ego, en het hogere Bewustzijn , Zelf of Essentie, wat in ons en alles aanwezig is.

De kunst van het leven is o.a. om deze twee in overeenstemming met elkaar te brengen zodat we genspireerd kunnen leven en onze uniciteit en identiteit in de veelheid van mensen verwezenlijken.

Onze essentie is de goddelijke bron, een hoger bewustzijn, wat zich heeft gemanifesteerd in dit lichaam. Onze persoonlijkheid is gevormd door de mate waarin we ons hebben laten leiden en benvloeden door deze kennis en de persoonlijke omstandigheden waarin we zijn opgegroeid.

Alles wat we hebben meegemaakt en meemaken draagt bij tot het ontdekken en verwezenlijken van onze essentie. De ontdekking wie we echt zijn is uiteindelijk onze gemeenschappelijke hogere opdracht in dit leven om te verwezenlijken. Onze persoonlijke hogere opdracht, missie, is voor iedereen verschillend en verandert ook naarmate we ons ontwikkelen.

Josephina