Wat is zingen?

Zingen is bij de mens net zo´n natuurlijke aangeboren gave als bij vogels.

Wij zingen om ons te uitten.
vogelZingen - als het goed is - ontstaat spontaan en ontwikkelt zich ook als zodanig. Zingen is niets anders dan een verlengd praten op toon. Zo zou het in het ideale geval moeten zijn.
De praktijk is echter vaak anders .
We worden als kind vaak de mond gesnoerd bewust of onbewust bij het uitten van onze spontane gevoelens waaronder zingen.
Er is ons verteld dat we ons moesten gedragen - waardoor we vaak ons echte gevoel niet (meer) durven te uitten - en of is ons gezegd dat we maar beter onze mond konden houden met zingen omdat we lelijk of vals zongen.
Zomaar een greep uit de vele ontwrichtende gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat we onze stem niet meer optimaal kunnen gebruiken bij het zingen en of spreken.

Juist mensen die zich graag zouden uitten via zingen voelen zich hierdoor vaak belemmert..
Ik maak dit in mijn praktijk als zangdocente keer op keer mee.
Als de stem versluiert is door dit soort blokkades van niet goed genoeg zijn of er niet mogen zijn, helpt het gewoon gaan oefenen met de stem niet genoeg.
Het is daarom nodig om hier aandacht aan te besteden om zo ook je echte stem te ontdekken en die verder te ontwikkelen.

Ik zelf heb enorm veel problemen gehad met het ontwikkelen van mijn stem.
Vaak was die weer weg .Binnen de bestaande zanglescultuur waren hier geen oplossingen voor. Ik heb die zelf ontwikkeld en daarom is de cursus zo ingericht dat er ruimte is voor het helen van blokkades. En al heb je alle blokkades geheeld komt het zeker nog aan op de juiste spreek – en zangtechniek om echt bevredigend en goed te kunnen spreken en zingen.